Op het WFFR pakt de jeugd de spotlight!

Op zaterdagmiddag vond de finale van de Nationale Natuur Filmwedstrijd plaats. Aan de wedstrijd, georganiseerd door het WFFR, konden jongeren tot en met zestien jaar meedoen. Zij hebben de afgelopen maanden een eigen korte natuurfilm gemaakt van maximaal drie minuten. Tijdens het festival zijn de tien beste films vertoond.

28 oktober 2017 | Door: Anouk Kraan & Mara Berghout

Uit de films van de tien finalisten werd een ultieme winnaar gekozen door een vierkoppige professionele jury. De jury bestond uit Ruben Smit, (filmmaker van o.a De Levende Rivier), Noelle van Deventer (video-ranger van Burgers Zoo), Ingrid Reimert (bestuurslid WFFR) en John Pietersen (boswachter van Natuurmonumenten).

De film Wind van Jasper Smale eindigde op de begeerde eerste plaats. Filmmaker en jurylid Ruben Smit zei over Jasper’s inzending: ‘De film heeft prachtige luchtshots en een poëtische vertelling. Het gaat over wind, maar ook over hoe Jasper de wind zelf beleeft. En dat persoonlijke aspect geeft dat belangrijke beetje extra. Ik kreeg er kippenvel van.’

Jasper won met zijn eerste plaats de officiële WFFR Award (met dank aan Custom Company), een speciale rondleiding bij Diergaarde Blijdorp en een lidmaatschap bij JNM. Bovendien heeft filmmaker Ruben Smit Jasper uitgenodigd om stage bij hem te komen lopen! Jasper is erg blij met zijn prijs en vertelt: ‘Ik keek naar buiten en toen zag ik de wind. En ik dacht: Daar moet de film over gaan! De inspiratie voor de voice-over heb ik deels van Wikipedia gehaald.’

De tweede prijs was voor Jochem Valk en zijn film Juffers. Jochem heeft de juffers van heel dichtbij, tijdens unieke situaties, weten vast te leggen en vertelde daar interessante informatie bij. Hij won met zijn tweede plek een speciale rondleiding door Diergaarde Blijdorp.

De film Vlieg in de Klas van Giovainy en Saqlain won de derde prijs en werd geprezen voor de originaliteit van het verhaal. De korte natuurfilm toont een klaslokaal vanuit het perspectief van een bromvlieg. Ook Giovainy en Saqlain wonnen toegangskaarten voor Diergaarde Blijdorp.

Niet alleen de winnaars stuurden mooie films in. Alle finalisten verdienen een vermelding: Ruigeplaatbos (Martijn en Stefan), Nature’s Day (Vincent, Jens en Latisha), Nature is all around us (Janice, Luna en Jasmin), Stadsnatuur (Lucas), Als je er maar oog voor hebt (Anne Floor en Stein), Bomen (Emma, Stijn en Quincy) en Een dag in de natuur (Janneke).

De films van alle finalisten zijn hier te bekijken.

Meer informatie over de Nationale Natuur Filmwedstrijd vind je hier.

28.10.2017