WFFR 2018 van start!

Met een uitverkochte openingsfilm, mooie woorden van de festivaldirecteur én een verrassingsboodschap van een bijzondere persoonlijkheid in de natuurwereld, is WFFR 2018 vanavond officieel van start gegaan.

24 oktober 2018 | door: Mara Berghout

‘Trots’, dat is Raymond Lagerwaard, directeur van het Wildlife Film Festival Rotterdam. Vanavond opende hij officieel de vierde editie van ‘zijn’ festival. Opnieuw een editie die de vorige edities belooft te overtreffen. Voorafgaand aan de openingsfilm verscheen niemand minder dan tv-persoonlijkheid Freek Vonk op het scherm. Terwijl hij knuffelde met een baby neushoorntje, introduceerde hij de film STROOP. Hij benadrukte nogmaals het belang van de waardering en bescherming van de prachtige wereld om ons heen en wenste iedereen een fantastisch festival toe.

WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart
WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart
WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart

Europese premiere van STROOP
Bijzonder was de aanwezigheid van filmmakers Bonne de Bod en Susan Scott. Samen introduceerden zij de openingsfilm van het festival: STROOP. Na afloop beantwoordden ze vragen tijdens een interactieve Q&A-sessie met het publiek.

De heftige beelden maakten duidelijk indruk op de aanwezigen. Dat bleek wel uit de vele vragen die na afloop gesteld werden. Zo werd aan de filmmakers gevraagd of ze vanwege de heftigheid van de film weleens hebben overwogen om te stoppen. Waarop Bonné antwoordde: ‘Nee. We hadden vanaf het begin een missie. Ondanks vele ups en downs wilden we vastleggen waar de mensheid toe in staat is. De hebzucht en het kwaad.’ Het hele proces heeft de dames ook echt veranderd. Susan gaf aan: ‘Ik ben een ander persoon nu. Je stapt uit je comfortzone en komt op ongemakkelijke plekken. In zekere mate raak je erdoor getraumatiseerd. Terwijl, wat wij hebben gezien, is de realiteit.’ Op de vraag wat je als individu in deze wereld kunt doen tegen het leed, antwoordden de filmmakers: ‘Houd het gesprek gaande. Bijvoorbeeld via sociale media. Houd het verhaal van de neushoorn in leven, om zo de neushoorn in leven te houden’.

WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart
WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart
WFFR. Wildlife Film Festival Rotterdam. Stroop. Marco De Swart

Vijf dagen lang natuurfilms!
Na vanavond barst WFFR 2018 morgen echt los. De thematiek van STROOP komt ook terug in de film The Last Animals. Van de frontlinie in Afrika tot aan duistere winkeltjes op Aziatische markten in Amerika geeft Kate Brooks een indringende kijk op de massale slachtpartij van de dieren die plaatsvindt. De film wordt morgen ingeleid door Henk Simons (IUCN NL).

Een aanrader is ook de film Yasuni Man. Een film over het Waorani-volk in de Amazone van Ecuador. En mocht je nog geen kaartje hebben kunnen bemachtigen; morgen heb je alnóg de kans om WILD te komen zien! Vanwege enorme belangstelling heeft WFFR en extra vertoning ingelast van 15.00 tot 16.20 en daar zijn nog kaarten voor te koop.

Tot ziens, de komende dagen bij WFFR 2018!

(foto’s Marco de Swart)

25.10.2018