Jury 2018

Naast dat bezoekers kunnen genieten van de meer dan vijftig prachtige films, komen de filmmakers in verschillende categorieën in aanmerking voor de Flamingo Award. De genomineerde films zijn begin oktober bekend gemaakt. Op zaterdag 27 oktober 2018 was de prijsuitreiking.

De films worden bekeken en beoordeeld door een professionele jury.  Leer ze hieronder kennen.

Juryvoorzitter Hanne Tersmette studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en rolde het reclamevak in. Na een aantal jaar besloot ze haar hart te volgen en zich in te zetten voor haar grote passie: de natuur.

Sinds 2013 is ze boswachter bij  Natuurmonumenten. Haar grootste doel is mensen naar buiten krijgen en daarom bracht ze dit jaar het boek #Gaan uit.

Hanne: “Ik hoop dat mensen hun telefoon neerleggen, de computer uitzetten, van de bank af komen en naar buiten gaan. Naar een plek waar je de zon op je huid voelt, of de regen. Zodat ze zelf ervaren hoe belangrijk onze natuur is en dat die natuur onze aandacht ten volle verdient. Alleen samen kunnen we de natuur namelijk beschermen en behouden in ons volgebouwde land, maar liever nog hoop ik dat we samen meer ruimte voor natuur maken.”

Marc Damen heeft al van jongs af aan een passie voor dieren. Op zijn zestiende, na een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen, besloot hij om zich te richten op het zo goed mogelijk houden van wilde dieren in dierentuinen.

Hij studeerde Zoötechniek aan de Wageningen Universiteit, waarna hij voor de Nederlandse én Europese Vereniging van dierentuinen (respectievelijk NVD en EAZA) werkte. Ook vervulde hij managementposities bij Koninklijke Burgers’ Zoo en Zodiac Zoos.

Van 2009 tot en met 2016 was hij directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Ook nu nog is hij voorzitter van de NVD en voor EAZA zit hij in de commissie die controleert of fokprogramma’s goed gecoördineerd worden, is mentor van Kiev Zoo en ondersteunt het management van verschillende binnen- en buitenlandse dierentuinen. Voor de gemeente Rotterdam is hij lid van de commissie Dierenwelzijn & Stadsnatuur.

Liesbeth Gort studeerde Geografie van Ontwikkelingslanden aan de Universiteit van Utrecht. Al op jonge leeftijd, nadat haar vader haar de slums van Nairobi en de schoonheid van de natuur in Afrika had laten zien, wist zij dat ze zich in wilde zetten om de wereld een stukje eerlijker en groener te maken.

Na haar studie heeft zij gewerkt bij kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes en diverse projecten geïmplementeerd zoals een medisch vliegdienst voor de nomaden in Noord-Kenia. Tijdens haar werk kwam ze er achter dat jongeren in ontwikkelingslanden lastig aan een baan komen terwijl ze veel potentie hebben. Daarom is ze in 2006 met studiegenoot Jamy Goewie de organisatie Child at Venture gestart, een jonge vernieuwende club die ondernemerschap van jongeren wilde stimuleren.

In 2010 heeft Liesbeth als interim directeur ervoor gezorgd dat netwerkorganisatie StoereVrouwen prikkelende bewustwordingscampagnes in Nederland kon uitvoeren over eerlijke consumptie en productie. Na deze klus startte ze als directeur bij FSC Nederland met als taak om FSC-hout & papier vanzelfsprekend te maken in Nederland. Natuurlijk met als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd te stimuleren en de leefomgeving van mens en dier te beschermen.

Frans Schepers studeerde bos- en natuurbeheer in Velp en bekleedde sinds 1985 diverse posities in natuurbescherming. Zijn loopbaan begon bij de overheid, waar hij onder meer werkte aan het ontwerp en de invulling van de ecologische hoofdstructuur, aankoop natuurgebieden en soortenbescherming, en als projectleider bij het ambitieuze Grensmaasproject.

Vanaf 2000 werkte hij bij het Wereld Natuur Fonds, aan internationale programma’s op het gebied van zoetwater, beschermde gebieden en bedreigde soorten, met name zuidelijk Afrika, Europa en Centraal Azië. In zijn tijd bij het Wereld Natuur Fonds tekende hij zijn ervaringen op in een boek met reisverhalen, met de titel Van Doejong to Argali – Natuurbescherming in uitvoering (2010).

Vanaf 2011 is Frans algemeen directeur en medeoprichter van Rewilding Europe. Momenteel maken acht grote natuurontwikkelingsprojecten deel uit van dit initiatief en is er een groeiend netwerk van inmiddels 62 rewilding initiatieven in 27 Europese landen.

Michiel van den Bergh behaalde zijn master in Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij in 2011 als promovendus werd aangesteld bij het Afrika-Studiecentrum Leiden. In 2016 verdedigde hij met succes zijn doctoraat Het overbruggen van de kloof tussen vogelbescherming en duurzame ontwikkeling. Percepties en participatie van plattelandsbewoners in de Sahelregio van Burkina Faso.

In datzelfde jaar begon Michiel te werken voor het Wereld Natuur Fonds, eerst als consultant, later als vervangend Noordzee programmamanager. Hij trad ook toe tot het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Afrika Studies. In diezelfde periode regisseerde en produceerde Michiel de documentaire Arjan’s Big Year; de openingsfilm van WFFR 2017, waar de film de Non-Professional Public Award won.

Sinds 2017 werkt Michiel als WWF zoetwateradviseur voor hun rivieren en delta programma in Nederland, alsmede voor het Atlantic Forest WWF programma van Brazilië, Argentinië en Paraguay.