Natuurfilms van Nederlandse makelij

Een groot aantal films dat dit jaar op het WFFR wordt vertoond, is van Nederlandse makers. Daar mogen we best trots op zijn!

23 oktober 2017 | Door: Mara Berghout


Op het Wildlife Film Festival Rotterdam kun je komen genieten van een grote diversiteit aan natuurfilms. Bijzonder deze editie is het aantal films van Nederlandse makelij. Hieronder een overzicht van een aantal Nederlandse natuurfilms die vertoond worden op het WFFR 2017.

Arjan’s Big Year

Het WFFR opent dit jaar met de spectaculaire film van Arjan Dwarshuis. De gefilmde zoektocht van Arjan langs vogelhotspots over de hele wereld is genomineerd voor een  ‘Newcomer Award’. Presentator Humberto Tan is te horen als voice-over. De mooie beelden in combinatie met het verwoestende effect van de mens op de natuur, zullen je aandacht grijpen en niet loslaten tot de aftiteling in beeld verschijnt. Beide vertoningen zijn inmiddels uitverkocht!

 

The man who wanted to change the world

Kunstenaar Peter Westerveld jaagt zijn droom achterna: een droogte-resistente wereld. Dennis Karpes, een sociaal ondernemer die overtuigd is van de kracht van een sterke marketingcampagne, gelooft in de ideeën van visionair Peter. Samen besluiten ze om onze klimaatproblemen aan te pakken. De film toont de experimentele ‘hydrologische corridor’, die twintigduizend vierkante kilometer woestijnland in Kenia beslaat. Deze natuurfilm is een van de kanshebbers op de ‘Environmental/Sustainability Award’.

 

Return of the Spider Monkeys

Een slingeraap genaamd ‘Infinity’ is als baby gestolen uit het bos en keert na zeven jaar terug naar het oerwoud, waar ze zich met haar pasgeboren baby aansluit bij een groep van weesapen. Filmmaker Michael Sanderson kreeg exclusieve toegang tot deze terugkerende slingerapen, en volgde hun worstelingen in de jungle. Zullen moeder en kind hun hervonden vrijheid overleven?

 

Vele gezichten van de Zevenhuizerplas

Dit is niet alleen een Nederlandse Natuurfilm, de film heeft zelfs een Rotterdams tintje! De Zevenhuizerplas is namelijk ooit gegraven tussen Rotterdam en Gouda, om zand te winnen voor de woningbouw in de jaren zeventig. Deze kunstmatige ingreep in de natuur heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot  een onderkomen voor vissen, vogels en vele soorten begroeiing. Je leert het gebied op intrigerende wijze kennen, doordat een snoek je als kijker mee op verkenningstocht neemt door dit natuurspektakel. Wees er snel bij als je deze film wilt gaan bekijken; de kaarten gaan hard!

 

Vogeleiland Griend

Natuurdocumentaire Vogeleiland Griend gaat over de inzet voor het behoud van het eiland dat dreigt te verdwijnen. De boswachter van het eiland, enkele onderzoekers en de uitvoerders van een ambitieus reddingsplan voor Griend komen aan het woord. De film brengt de geschiedenis, huidige problemen en toekomst van het vogeleiland in beeld. Waarom is Griend zo belangrijk? Wat is de reden dat het moet blijven bestaan? Kan het wel op eigen benen staan?

 

Wij en de Wolven

Hij liet zich onlangs weer even zien in Nederland: de wolf. Zou hij dan echt terugkeren? In een maatschappij waarin wij gewend zijn de natuur naar onze hand te zetten, wekt de terugkomst van de wolf veel vragen en emoties op: Hoe gaat de toekomst eruit zien? Moeten we bang zijn voor de wolf of moeten we de natuur juist zijn gang laten gaan? De poëtische documentaire Wij en de wolven geeft inzicht in de ingewikkelde relatie tussen de Nederlandse mens en natuur.

 

De Wilde Stad: De eerste beelden

De Wilde Stad is de nieuwe film van de makers van de succesvolle natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013 en beste bezochte Nederlandse film in de bioscoop) en Holland, natuur in de delta. Binnenkort wordt het derde deel in de trilogie over de Nederlandse natuur in de bioscoop uitgebracht. Het is een film die de dynamiek, schoonheid en humor van de natuur in de stad laat zien met verrassende plotwendingen. Een meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen waar nu eens niet de mens centraal staat. Speciaal voor bezoekers van WFFR laten producent Ignas van Schaick en cameraman Joris Peskens de belangrijkste scènes uit de film zien geven zij een kijkje in de keuken.

 

Komt dat zien!

Benieuwd naar één van deze natuurfilms van eigen bodem? Bestel hier je kaarten of ga voor een Passe Partout, waarmee je naar alle films van het WFFR 2017 kunt!

23.10.2017