STROOP openingsfilm WFFR 2018

Het Wildlife Film Festival Rotterdam opent de vierde editie met de Zuid-Afrikaanse film STROOP van filmmakers Bonné de Bod en Susan Scott. STROOP, over de negatieve gevolgen van illegale handel en stroperij van bedreigde diersoorten, beleeft zijn Europese premiere op 24 oktober 2018. De film wordt, in aanwezigheid van beide filmmakers, ingeleid door Marianne Thieme, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren. WFFR 2018 vindt plaats van 24 tot en met 28 oktober in Cinerama Rotterdam.

Wildlife televisiepresentator Bonné de Bod en filmmaker Susan Scott gooiden hun leven radicaal om om aandacht te vragen voor het prangende probleem van stroperij op de Zuid-Afrikaanse neushoorn: ze verkochten hun huis, gaven hun baan op en trokken weer in bij hun moeder. De film toont het bijzondere verhaal van rangers, aanklagers, dierenartsen, activisten, forensisch experts en speciale politie-eenheden. Het diepgravend onderzoek van de vrouwen was niet zonder gevaar. De makers reisden met speciale politie-eenheden van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark en het Hluhluwe-Imfolozipark in KwaZoeloe-Natal (waar stroperij het hevigst is) naar de achterkamers van gewapende smokkelaars in China en Vietnam. Het resultaat is een uiterst waardevol document dat de kijker uitdaagt en shockeert en getuige maakt van ontroerende beelden van de tientallen mensen die zich inzetten voor het behoud van de bedreigde neushoorn.

Bonné de Bod: “I want the world to be more involved and to take ownership. Rhinos are our heritage and they are desperately at stake. If we look back 10 years from now, this will be the turning point. Either we would have saved the species or we would have failed them and just have our memories of them in the wild.”

Met de keuze voor STROOP als openingsfilm vraagt WFFR aandacht voor deze wereldwijde crisis die een grote bedreiging is voor het voortbestaan van bedreigde diersoorten. Het festival programmeert meerdere films over dit onderwerp, waarvan de makers met gevaar voor eigen leven tot het uiterste gingen om hun film te kunnen verwezenlijken.

Festivaldirecteur Raymond Lagerwaard: “Dit jaar kiezen we als openingsfilm bewust voor een productie met een ingrijpend verhaal. Om de schijnwerpers te zetten op de impact van wildlife crime en het grote belang van filmmakers die deze verhalen durven te vertellen.”

Naast de Europese premiere van STROOP zal op donderdag 25 oktober ook de film The Last Animals van Kate Brooks in Europese premiere gaan. The Last Animals vertelt het ongelofelijke verhaal van een bijzondere groep mensen die tot het uiterste gaan om bedreigde diersoorten te redden en volgt conservatoren, wetenschappers en activisten die strijden tegen stropers en netwerken van illegale handelaren.

WFFR werkt rond de vertoning van deze films samen met de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN NL) en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Kaartverkoop voor de openingsfilm en overige films start op 1 oktober via deze website. Dan is ook het volledige programma bekend.
EARLY BIRD-kaarten voor speciale programma’s zijn vanaf nu verkrijgbaar.

11.9.2018