Wolven in aantocht!

The wolves are back! Of toch niet? Ze laten zich in ieder geval zien op het WFFR 2017!

18 oktober 2017 | Door: Mara Berghout


Wist je dat..?

Wist je dat wolven niet huilen omdat ze verdrietig zijn, maar om met elkaar te communiceren? Wolvengehuil kan door een andere wolf worden opgevangen tot wel tien kilometer verderop. Als een wolf in zijn eentje huilt, probeert hij de aandacht te trekken van de rest van de groep, maar als een groep wolven samen huilt, dan zijn ze bezig om andere groepen te waarschuwen voor de grenzen van hun territorium.

Een familiegroep bestaat uit zes tot tien wolven en kent een strenge hiërarchie. Aan de top staat een dominant mannetje met zijn partner aan zijn zijde. Het bijzondere is dat dit koppel vaak de enige is in de groep die voor voortplanting zorgt. De rest helpt mee met het zorgen voor de welpen en de jacht op voedsel.

De meest bekende wolvensoort is de grijze wolf, die vooral voorkomt in Canada, Alaska en Azië. Ze jagen het liefst op grote dieren. Hun favoriete prooien zijn herten en elanden, maar ze trekken hun neus ook niet op voor vogels, vissen, hagedissen, slangen en zelfs fruit. Om hun prooi te grijpen en vast te houden gebruiken de wolven hun scherpe hoektanden. Met de druk die ze daarmee uitoefenen, kunnen ze het been van een eland in één klap doorbijten!

Wolven op het WFFR

We kunnen het ons nu niet zo makkelijk meer voorstellen, maar ooit leefden in Nederland ook wolven. En het is niet uit te sluiten dat de wolf ooit weer terugkeert in ons landschap. In de film Wij en de Wolven word je op poëtische wijze meegenomen in het denken over de complexe relatie tussen de mens en de natuur. Wat zou er gebeuren als de wolf weer terugkeert? Moeten we daar bang voor zijn? Of moeten we zijn terugkomst omarmen?

In het zuidwesten van Amerika leeft een andere, unieke wolvensoort: de Mexicaanse wolf. Veertig jaar lang leefde de soort daar op het randje van uitsterven, maar nu is de wolf aan een langzame terugkeer begonnen. Dat verloopt niet vlekkeloos. Inteelt ligt op de loer. In Gray Area: Wolves of the Southwest zie je de belangrijke rol die één enkele wolf speelt in de kans op een duurzame toekomst voor de roofdierensoort.

In Megeti – Africa’s Lost Wolf zie je de wolf vanuit een heel ander perspectief. De ontroerende film vertelt het verhaal over een eenzame Ethiopische wolvin die, dolend over de hoogvlakten, voor zichzelf moet opkomen, omdat ze haar roedel is verloren. Als ze wil overleven, moet ze op zoek gaan naar een nieuwe groep. Doordat de maker je laat meereizen met de jonge wolvin Megeti en door de prachtige beelden van het Ethiopsch Hoogland, word je volledig meegesleept in de poging te overleven in een spectaculair, maar alles behalve gastvrij landschap.

Nieuwsgierig geraakt? Koop nu je kaarten voor de wolvenfilms of een Passe Partout, waarmee je naar alle films van WFFR 2017 kunt!

18.10.2017